DIY hus med elektrisitet

diy eletrisk dukkehus

Hvem, hva og hvor

Tidligere når jeg jevnlig var på familieferie til min nå avdøde mors barndomshjem og familiegård, viste hun meg gjerne et hus hun hadde laget helt selv. Huset, som kan kalles lekehus, miniatyrhus eller dukkehus, var snekret sammen og integrert med enkle strømkretser for å få lys fra et batteri. Dette hadde hun selv laget fra bånn av som barn eller ungdom (husker ikke hvor gammel hun sa hun var).

batteri til diy elektrisk lekehus

Hennes far var yrkessnekker og snekret både møbler, hus og gårdsbygninger som yrke og hobby så lenge han levde. Han haddet sin egen verkstedbygning med hauger av snekkerverktøyer. Han snekret alle husene på gården selv (inkludert bolighuset\våningshuset), samt en god del av møblene. Å legge inn strøm var en naturlig og viktig del av jobben hans, og trigget stor nysgjerrighet hos min mor. Som enebarn i en tid og et område hvor man levde av byttehandel fremfor penger, fikk hun bruke verkstedet og lære alt hennes far visste om å lage ting selv.

Min mor planla lenge å bli arkitekt, men ombestemte seg “i siste liten” for å heller bli elektroingeniør. Begge veiene ville vært naturlige resultater av lekehuset.

Senere fikk hun så 3 barn, hvorav jeg har laget mange papphus som barn, ville inn på elektrostudier på VGS (kom ikke inn pga for få søkere), begynte karrieren som yrkesprogrammerer (store likheter med elektro), og etterhvert begynte med hobbyelektronikk hos Bitraf i Oslo.

Det er morsomt å se hvordan interesser og evner kan gå i arv!

 

Hvordan

diy elektrisk lekehus med lys
Jeg rakk aldri å spørre moren min skikkelig om hvordan huset ble laget.
Det sikre er at alt av treverk er laget helt fra bånn selv. Om hun brukte gamle strømdrevne maskiner eller håndverktøyer er jeg veldig usikker på.
Å bruke strømdrevne verktøyer (særlig de gammeldagse) på så små deler er veldig risikabelt, men å bruke håndholdte verktøyer slike smådeler er veldig kronglete og vrient.

De største utfordringene er trolig å planlegge arkitekturen ned i detaljer med strømkretser, og deretter kappe opp små, nøyaktige deler for dette. Sannsynligvis mer en utfordring for hodet enn for hendene.

 

Please follow and like us:

Author: Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *