Diorama – Hvordan lage terreng

Alle dioramaer og figurbaser starter med et terreng.
Du vil kanskje en gresslette, en ørken, en klippe, et steinete skogsområde, et snøkledd landskap, et asfaltert bymiljø, you name it.
Uansett hva slags terreng du velger, så finnes det alltid flere måter å gjøre det på. Selv bakken alene, før du setter på planter, trær, bygninger osv, kan gjøres på flere måter.

Hvilke materialer kan vi bruke?

Rent generelt lages terreng stort sett av 2 forskjellige materialer, noen ganger av et tredje alternativ.
Alle tre alternativene kan enkelt dekkes med filtstoff, gressmatter e.l for å skape en gressaktig overflate.

Papplater

Papplater er det enkleste og billigste materialet man kan bruke. Det er tynt, rett, tilstrekkelig hardt, billig, lett å få tak i, kan enkelt klippes til, kan limes sammen i nivåer, man kan presse\kutte tekstur i det, og det kan bøyes kontrollert ved behov.
Den største svakheten til papp er at det er relativt knot å lage bølget terreng. Da må du bruke et annet materiale oppå pappen for å få en naturlig, realistisk jevn form i terrenget. Oppå pappen kan man da settes nesten hva som helst, for å skape et ujevnt terreng.

I bildet under plasserte jeg først halvrunde deler av gips til å skape ujevnhet i terreng, så kledde jeg et filtstoff oppå alt for å jevne ut overflaten, og deretter brukte jeg utvannet maling til å farge filten og kunstig gress oppå der.

Skumplastplater

Skumplastplater er et annet mye brukt materiale. Platene er relativt billige mot volum/areal, de kan enkelt kuttes til eksakt som man vil, de kan limes sammen, de finnes i flere hardheter, og de er enkle å presse tekstur inn i.
Etter utforming kan platene enten males slik de er, eller dekkes med kunstig gress, gressmatter, filtstoff, eller hva du vil.En fordel med skumplastplater er at man kan skjære ut store områder som skal ha vidt forskjellig overflate, og så behandle hver del av området på sin måte. Vollgraver, bakkenivå, kampesteiner og fjellvegger kan skjæres ut av 1 og samme bit med skumplast. Deretter behandler du hver del av området på sin måte, kle bakken i gressmatte, lag tekstur på fjell og mal det grått, grav ut vollgraver og hell kunstig vann oppi.

Største svakheten er at de er relativt knot å oppbevare hjemme, siden de selges i relativt store kvanta og  platene da tar litt plass. Du får ikke pakket dem vekk i stua, de må stues i garasje, bod, loft e.l.

I de to dioramaene under har jeg brukt skumplastplater til å bygge et terreng med relativt store høydeforskjeller. Papplater ville ikke vært egnet til noen av dem, dels på grunn av høydeforskjellene jeg ønsket og dels fordi papp ikke ville klart vekten av alt jeg satte oppå.
Jeg skar da ut akkurat den formen og størrelen jeg ville ha, med en tapetkniv, limte på slott, og så limte på kunstig gress, brostein, trær og alle andre mindre detaljer.

 

Wire mesh

Wire mesh brukes mest til å lage detaljer oppå terrenget, men kan også brukes til selve terrenget. Gitteret blir da formet slik man ønsker å ha det, og kan så enten dekkes med filtstoff som limes fast, eller blir modellert med epoxy putty.
En fordel med dette er at gitteret er bøyelig uten å brette eller knekke, noe som gir muligheten til å prøve seg litt frem og ombestemme seg om hvordan man vil ha formen. Gitteret “tilgir” hvis du gjør noe feil, i motsetning til papp og skumplast som ikke kan fikses hvis du kutter for kort, skjærer feil, bøyer for mye, e.l. Denne “tilgivelsen” gjør at man heller ikke trenger å planlegge like mye.
Dette gjøres ikke så ofte med terreng, men benyttes gjerne til feks å modellere vinger, tårn, gjerder og annet.
Den største ulempen med wire mesh er at det er vanskelig å finne i butikkene. Det kan dog selvfølgelig bestilles på nett.
En annen ulempe er at bøyeligheten kan gi litt utfordringer, det kan feks bli bøyd ut av ønsket form mens du jobber, så du må forme det på ny.
Tredje ulempe er at man ikke kan bruke kunstig gress direkte oppå gitteret, siden hullene er for store. Det må derfor dekkes med filtstoff, gressmatter e.l.

På bildet under har en annen person brukt gitter til å -skissere- terrenget, et eksempel på hvordan gitter lar deg gjør valgene litt etterhvert, uten mye planlegging.

Hvilket materiale velger du?

Som du leste over så har hvert materiale sine styrker og svakheter. Hvilket materiale du bør velge avhenger da selvfølgelig av hvilke egenskaper du trenger til akkurat det dioramaet du jobber med nå.

  • Papp er det enkleste å begynne med for nybegynnere, ettersom det ikke krever noen erfaring eller spesielt utstyr å bruke. Bare klipp og lim.
  • Hvis du vil ha store høydeforskjeller i terrenget, så skjærer du ut av skumplastplater.
  • Hvis du vil ha et materiale som lar seg forme på ny og på ny, så velger du wire mesh.

Vil du vite mer?

Please follow and like us:

Author: Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *