Panduro Formgummi

Fra en veiledning jeg hentet gratis i butikken(som også er produsent av formgummien):

 • Formgummi er flytende og selvtørkende latex.
 • Tørketiden kan forkortes med en hårføner.
 • 1. Gjenstanden som det skal lages en gummiform etter, plasseres på en rett og glatt flate.
  2. Pensle et tynt strøk formfummi over gjenstanden, med en myk pensel.
  3. Pass på at det i det første strøket ikke er noen luftbobler, hår eller lignende, for det første strøket er det aller viktigste.
  4. La gummien tørke til den er svakt gulaktig.
  5. Pensle nytt lag og gjenta.
 • Hvor mange strøk man må bruke, avhenger av gjenstandens størrelse og hvor kraftig man vil at formen skal være.
 • Arbeidet kan fremskyndes ved at man etter 3-4 strøk legger på gassbind og pensler formgummi utenpå. OBS: Hvis formen senere skal vrenges av den ferdig støpte gjenstanden, så kan man ikke bruke gassbind.
 • Når du lager en gummiform, så pass på å pensle et par cm utenfor selve figuren, rundt bunnen. På den måten dannes en kant som formen senere kan hvile på, når du skal støpe i den.
 • Du kan også, før formen tas av den opprinnelige figuren, lage en form av leire rundt gjenstanden med et par cm avstand og et par cm høyere enn gjenstanden. Fyll så med gips opp til “vallens” kanter. Når gipsen har stivnet og du har separert formen fra gipsen, har du en skål som gummi, formen kan ligge i når du støper i den.
  Min kommentar: Hvorfor ikke bare la leiren bli hard og bruke dèn som skål til formen?
 • Viktig! Pensler og annet verktøy må rengjøres umiddelbart etter bruk, med lunken såpeløsning. Bruk ikke dyre pensler da de kan bli ødelagte hvis de ikke rengjøres godt.

Noen notater mens jeg driver og lager to molds:

 • Gummien reagerte litt pussig når jeg penslet den på gipsen, som om den instant-tørket. Den ble hengende fast i både figuren og penselen samtidig, etter hver berøring. Jeg tror det er lurt å væte fuktsugende objekter før man pensler gummi på dem.
 • Det tok ikke lang tid før jeg husket hvorfor miniatyrfigurer oftest lages i 2-part molds… Enten er molden av hesten bare å kaste, eller så kan jeg i beste fall klare å skjære løs figuren uten å ødelegge hele molden. Kanskje jeg kan klare å skjære molden i deler, bruke hver del av molden for seg, og så sette sammen delene tilslutt.
 • Gummien er ganske tynn og ikke helt tyktflytende, med det resultat at du konsekvent får et mye tynnere lag øverst enn nederst. Det kan dog løses ved å holde figuren opp-ned til gummien har sluttet å renne.
 • Gassene fra gummien lukter ikke veldig godt, og skal helst unngås å innånde, så det er lurt å gjøre dette på et sted man kan lufte.
 • Kattene her synes gummien lukter veeldig interessant. Den ene rakk å slikke 1 gang på gummien mens jeg så en annen vei, og den andre ville ikke fjerne seg fra gummien før jeg spurtet vann på henne flere ganger.
  Pass på at kjæledyr(og barn) ikke prøver å spise gummien, for den er giftig. Det gjelder også vannglasset som du skyller penselen i.
 • Penselen MÅ skylles ofte, og da mener jeg ikke bare å røre den litt i vann. Sistnevnte gjorde jeg en gang, og da jeg tok opp penselen etter noen minutter i vannglasset så hadde gummien størknet inni halve penselen. Ikke regn med at penselen duger til maling etterpå.
 • Det er vrient å se om gummien har størknet eller ikke. Gummien kan se våt ut når den ikke er det. Derfor er det vanskelig å si hvor raskt gummien egentlig tørker, og hvor raskt man kan lage molds. Det er snakk om under 5 minutter per strøk iaf.
 • Hårføner reduserer tørketiden med ~80%, men metoden anbefales ikke uten å ha “en hjelpende hånd” tilgjengelig. Tynne lag med gummi tørker veldig fort, og etter hvert lag med gummi på figuren så må du raskt skru på korken på flasken, vaske av penselen skikkelig med såpe, og føne figuren mens du holder den i varierende stillinger, for at gummien skal renne der den trengs mest. Dette klarer du rett og slett ikke alene, fordi gummien størkner før du har gjort alt.
  Her endte det med at penselen ble full av gummi og ubrukelig etterhvert, for det funker ikke å rushe vasken av penselen.
 • En eventuell innside av figuren er særlig vanskelig å få dekket. Gummien vil hele tiden renne kjappeste vei hver gang du snur den, og kjappeste vei vil så og si alltid være på utsiden av figuren.
 • Som en generell regel: Jo flere detaljer på figuren, jo flere lag gummi trenger formen.
 • Det er lurt å male originalfiguren svart først, hvis mulig. Du gjetter hvorfor.

Noen lag gummi senere:

Jeg har ikke flere pensler som egner seg til dette formålet, så etter noe hårføning måtte jeg sette stopp for idag.
Den svarte figuren er for synlig til at jeg våger å teste tykkelsen på formen ennå.


Resultatet

Dette ble ikke noe brukbart, og noe jeg aldri gjentok. Etter herding var det 2 problemer:
1. Materialet tåler altfor lite, går lett i stykker når du tar ut originalen.
2. Formen klistrer seg fast i seg selv etter originalen er tatt ut, noe som gjør det håpløst å fylle noe oppi.
3. Gummien er altfor myk, formen holder ikke ikke riktig fasong. Det ble helt håpløst å støpe noe riktig oppi.

Jeg har ikke sett noen gode brukformål for dette materialet.

Please follow and like us:

Author: Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *