Miniatyrmaling

How Can We Help?
< Back
You are here:
Print

En av mine hobbyer er miniatyrmaling. Dette er en hobby som startet veldig enkelt med å male små figurer, og så utartet seg til langt mer:

  • Jeg setter sammen figurer og deler til dioramaer, som så kan være pynt eller gaver.
  • Jeg bruker mye alternative metoder og materiell for å spare penger og oppnå nye resultater. Jeg fant feks ut at utstyr til negledesign passer ofte utmerket til miniatyrer!
  • Jeg modellerer noen figurdeler og figurer selv
  • Jeg lager støpeformer og støper figurer, for å kopiere egne modeller eller slippe å kjøpe nytt av dyre ting.
  • Jeg airbrusher, for å oppnå penere maleresultater og spare tid på å male store overflater.
  • Jeg lager dataprogrammer og systemer for å samle informasjon om feks markedsutvalget.

Størrelsen er ikke det viktigste

Miniatyrmaling handler om å male figurer som er bare noen centimeter i størrelse.
Det er en veldig utfordrende hobby (i sjeldne tilfeller yrke), hvor du må være glad i detaljer og farge. Du må ha en stabil hånd, god kontroll på penselen, ha god forståelse for fargeblanding og lysgjengivelser, noe kreativitet og i tillegg en viss praktisk sans. Du må vite hvor du bør bruke hvilken farge, hvilken tone, hvordan du kan bruke farger til å skape (riktig) stemning og få ting til å passe naturlig sammen.
Du finner ut at selv om originalitet kan gi stor verdi, så må en modell først og fremst virke nogenlunde realistisk og naturlig.
Du vil aldri bli ferdig utlært i miniatyrmaling, og det finnes ingen fasit for hva som er riktig. Du må derimot finne ut hvor du vil med hver figur, og finne ut hvordan du kommer deg dit.

Det mest givende er å bare se på pene figurer, og føle at du klarer å gjøre en bra figur enda bedre med de riktige fargene på de riktige stedene. Et dårlig maleresultat på en bra modell er frustrerende, det vil føles som et hånd mot, og misbruk av, modellen. Som å kaste perler for svin.

Hvorfor miniatyrer?

De fleste begynner med miniatyrmaling etter å ha fått en introduksjon via bordspill (de tar opp et middagsbord i plass) i ung alder. Warhammer er nok det mest kjente spillet av denne typen, hvor man simulerer en slagmark med figurer. Det kjøres nasjonale og internasjonale konkurranser i spill av denne typen, og alle slike konkurranser har et krav:
Alle figurer MÅ være malt for å være tillatt brukt, og de skal være malt etter en viss standard.
Om du bare klæsjer på farger på figurene, så er du disket fra konkurransen.
I tillegg til kravet fra konkurranser om at spillebrikkene må være malt, så er det selvfølgelig en god del spillere som liker å male figurene sine.

Ved siden av malerne som kommer inn via slike bord-krigsspill, så kommer noen malere inn via mer tilfeldige introduksjoner.
Selv fikk jeg rundt 25 års alder først en idè om å male om barneleker til en penere standard, bare for gøy. Da jeg nevnte dette for en annen som tilfeldigvis spilte Warhammer, så introduserte  han meg naturlig nok for dette spillet. Dermed fikk jeg vite at idèen min om å male små, fine figurer allerede var en etablert bransje, og at det fantes tusener av modeller ment spesielt for dette.
Jeg ble fort forelsket i de små figurene, særlig ettersom mange av dem har en ekstremt høy kvalitet på detaljer, anatomi og estetikk generelt.

Flere av produsentene for disse miniatyrmodellene har store økonomiske interesser av å også tilby kundene sine malesaker, og dermed finnes det flere produktserier med maling ment spesielt for miniatyrmaling – maling som du kan ha nesa oppi uten å bli forgiftet, som er ekstra tynn i konsistensen, og selges i veldig små flasker.
Det selges pensler for miniatyrmaling, airbrush-utstyr for miniatyrmaling, stensiler for miniatyrmaling, og en stor mengde alternative produkter som kan brukes.

Med en etablert bransje i miniatyrmaling så kjøres det også regelmessige konkurranser i å male disse figurene penest mulig – og her må du gjøre alt du klarer for å ha en sjanse til å vinne noe som helst. De flinkeste malerne i internasjonale konkurranser er ekstremt flinke, så flinke at det er vanskelig å fatte at det er fysisk eller menneskelig mulig å få til slike resultater.
For å overhodet klare å få solgt modeller som man selv har malt, så må man være perfeksjonistisk og veldig selvkritisk til egne maleevner.

Eksempler på mine arbeider finner du her:

  • CognitivePainting hos WordPress – Dog ikke lenger så aktiv, dette er en blogg om hvordan miniatyrmaling gjøres i praksis. Her kan du finne informasjon om utstyr, priser, metoder, produsenter, steder å handle, og annet relevant.
  • CognitivePainting hos Etsy – Her selger jeg arbeider som begynner å ta opp plass… Det er også planlagt at jeg vil selge støpekopier av noen av mine egne modeller etterhvert.
Please follow and like us:
Previous Airbrushing
Table of Contents

Author: Admin